Mennyibe kerül egy virtuális asszisztens?

2021.03.26

Egy biztos: a legtöbb esetben olcsóbb, mintha alkalmazottat vennél fel. Hogy miért? És ilyen óradíjak mellett hogyan lehet olcsóbb? A mai bejegyzésemben erre szeretnék választ adni.

Ahhoz, hogy megértsük, mennyibe is kerül egy virtuális asszisztens, két dolgot kell tisztázni. Egyrészt azt, hogy a virtuális asszisztenseknek nincs általános díjszabása, másrészt pedig azt, hogy mit spórolhat meg egy cég akkor, ha virtuális asszisztenssel dolgozik együtt.

 1. Mennyibe kerül egy virtuális asszisztens?

Röviden: Nincs erre általános válasz. 

Hosszan: Mint azt a "Ki a virtuális asszisztens?" c. cikkemben is írtam, a virtuális asszisztensek feladatkörei és kínált szolgáltatásai specializációtól függően rendkívül sokoldalúak és eltérők lehetnek. Minden VA valamennyire más jellegű feladatokat és munkákat végez, vállal el, ezért a díjszabás is teljesen eltérően alakulhat.

Én magam elég széles spektrumú szakmai ismerettel és tapasztalattal rendelkezem, így csak az én áraim között is hatalmas szakadékok vannak: teljesen más óradíja van az egyszerű adminisztrációs feladatoknak, mint egy marketingterv készítésének, és teljesen eltérő a díjazása a virtuális személyi asszisztenciának, mint a social media oldalak kezeléseinek. Mivel ezek más-más jellegű szakmai tapasztalatot igényelnek.

Tehát azt kijelenthetjük, hogy általánosságban nincs egy fix ára a virtuális asszisztenciának. Mégis ha alaposan utána számolunk egy-egy ajánlatnak és projektnek, elmondhatjuk, hogy sokkal olcsóbb, mintha saját alkalmazott dolgozna ezeken a feladatokon. 

2. Miért olcsóbb egy virtuális asszisztens a saját alkalmazottnál?

Röviden: Mert nem alkalmazott. Ő teremti elő a munkafeltételeit és nem teljes munkaidőben dolgozik neked.

Hosszabban: Ez szintén egy sok tényezős válasz, amit az alábbiakban vázlatpontokra szedve kifejtek.

/1. Csak azt fizeted ki, amit megcsinálunk:

Egyrészt azért olcsóbb, mert általában olyan feladatokat látunk el, ami heti/havi pár órát vesz csak igénybe, de nagyon sok esetben hozzáértést vagy szakértelmet igényel. Ha felvennél egy szakembert (akár csak részmunkaidőben is) fizetned kellene az üresjáratokat, az ebédszünetet, a fizetett szabadságot és még rengeteg más olyan "munkaidőt", amit mégsem effektív munkával tölt. Emellett, ha éppen "holt szezon van" sem kell fizetni a VA bérét, hiszen egy virtuális asszisztens csak azt számlázza ki neked, amit valóban megcsinált. Ha éppen nincs munka, nem kell fizetned, nem te állod a szabadságát, a kávészünetét stb.

/2. Nem kell bejelenteni:

A virtuális asszisztens maga is vállalkozó, akivel szerződés alapján dolgozhatsz együtt, így nem kell bejelentened és jelentős költségeket spórolhatsz havi szinten. Emellett egy alkalmazott esetében a kiválasztás folyamata és az alkalmazás adminisztrálásának lépései (hirdetésfeladás, önéletrajzolvasás, interjúztatás, betanítás, próbaidő, bérszámfejtés, könyvelés, felmondások, kilépőpapírok stb.) jelentős mennyiségű munkát, időt és így erőforrást igényelnek, amit egy virtuális asszisztens esetében megspórolhatsz.

/3. Nem kell eszközöket biztosítani számára:

Egy alkalmazottnak szüksége van munkaállomásra, megfelelő asztalra és székre, jó minőségű gépre, egérre, billentyűzetre és feladatkörtől függően egyéb eszközökre egyaránt. Egy virtuális asszisztens a saját eszközeivel dolgozik, így nem kell ezeket az eszközöket biztosítanod, továbbá ezeknek az eszközöknek az amortizációját sem neked kell fizetni.

/3. Nem kell szoftvereket biztosítani számára:

Míg egy alkalmazott esetében az alapvető irodai szoftvereken és operációs rendszereken át mindent neked kell igen tetemes összegekért biztosítani, addig egy virtuális asszisztens rendelkezik ezekkel a programokkal, illetve maga fizeti tárhelyeit, különböző szolgáltatások költségeit (pl.: Google Drive, Canva pro stb.).

/4. Nem fogyasztja a rezsid:

Egy virtuális asszisztens nem issza az irodai kávét, nem mossa bent a kezét, nem fűti az irodáját nálad, így megspórolhatod a rezsi rá eső részét is.

Ugyan azt látjuk, hogy a virtuális asszisztensek díjszabása jelentősen függ a szakértelmüktől, a szakterületüktől és a megrendelt szolgáltatás összetettségétől, azonban azt is láthatjuk, hogy nagyon sok esetben jobban megéri egy virtuális asszisztens alkalmazása, mint egy saját alkalmazott felvétele.

Ha felveszel egy marketing managert, titkárnőt vagy bármilyen más alkalmazottat részmunkaidőben (mindegyiknek más a fizetése a pozíciótól, szakértelemtől és tapasztalattól függően), mindazokat ki kell fizetned, amit egy virtuális asszisztens esetében megspórolhatsz. Ha pedig mindezeket összevetjük, akkor látjuk, hogy miért érheti meg egy virtuális asszisztenssel dolgozni rendszeresen hetente vagy havonta pár órában, esetleg projekt jelleggel.

Ha pedig szeretnéd megnézni, hogyan lettem virtuális asszisztens, milyen szolgáltatásokat nyújtok és milyen díjakon, az alábbi gombokra kattintva informálódhatsz: