Ki a virtuális asszisztens és mit csinál?

2021.03.31

A mai blogbejegyzésemben leírom, hogy ki a virtuális asszisztens, mit jelent ez a szolgáltatási forma, illetve azt is bemutatom, hogy számomra ez mit jelent VA-ként.

A virtuális asszisztensek otthonról (vagy legalábbis "távolról") dolgoznak, olyan feladatokat ellátva, amelyekkel támogatják az őket szerződéses jelleggel megbízó cégek működését. Egy-egy cégnél ellátott feladataikat jellemzően projektjelleggel vagy csak heti pár órában végzik. Feladatkörük és kínált szolgáltatásaik pedig specializációtól függően rendkívül sokoldalúak és eltérők lehetnek. Éppen ezért minden virtuális asszisztens valamennyire más jellegű feladatokat és munkákat végez, vállal el. Egy VA lehet online térben dolgozó grafikus, titkárnő, marketing szakember, pr szakember, social media menedzser, személyi asszisztens, szövegíró - és még sorolhatnánk. A wikipedia szerint:

A virtuális asszisztens (általánosan rövidítve VA, gyakran virtuális irodai asszisztens) egy gyűjtőfogalom, amit azokra a magasan képzett szakemberekre használunk, akik virtuálisan, a távolból (otthonról, úgynevezett "home office"-ból), segítenek vállalkozásoknak, támogatják azok működését. A virtuális asszisztensek szakosodhatnak képzettségüknek, tapasztalatuknak, érdeklődési körüknek megfelelően. Hazánkban virtuális asszisztens néven futnak azok a vállalkozások, akik virtuális adminisztrációs asszisztencia szolgáltatásokat látnak el. A virtuális asszisztens gyűjtőfogalom ennél többet is takar. Ide sorolhatjuk például a virtuális marketing asszisztenseket, a virtuális szövegíró (tartalomkészítő) asszisztenseket, a virtuális személyi asszisztenseket stb. Vagyis a virtuális asszisztens nem feltétlenül, s nem minden esetben egyenlő egy "virtuális titkárnővel".

Hogy egy virtuális asszisztens a fentiek közül milyen feladatokat lát el, leginkább attól függ, hogy milyen korábbi munkatapasztalatokkal és tanulmányi háttérrel rendelkezik. Éppen ezért vagyok nagyon büszke arra, hogy korábbi munkatapasztalataimnak és tanulmányaimnak hála rendkívül széles spektrumot tudnak kínált szolgáltatásaim lefedni: adminisztráció, asszisztencia, pr, marketing, közösségi média, weboldal- és webshopkezelés és más egyedi igények kiszolgálására is képzett és alkalmas vagyok. Kínált szolgáltatásaimról és korábbi tapasztalatimról az alábbi linkeken tudsz további információkat szerezni.