Kinek érdemes virtuális asszisztenssel dolgozni?

2021.03.30

Magam ellen beszélek, amikor leírom, hogy nem mindenkinek van szüksége virtuális asszisztensre. De le kell írni, mert az az igazság. Viszont akkor is igazat mondok, amikor kijelentem, hogy mindeközben rengeteg cég és vállalkozás akad, ahol szükség lenne egy professzionális VA segítségére. Éppen ezért a mai cikkemben összefoglalom, hogy mikor lehet szükséged hasonló szolgáltatásokra.

Ha heti 40 órában keresel titkárnőt, aki fogadja a vendégeket, beviszi a kávét, akkor nincs szükséged virtuális asszisztensre. Ha magad is profi social media szakember vagy, akinek belefér az idejébe a cégvezetés mellett a közösségi média felületek kezelése, nincs szükséged egy VA szolgáltatásaira. De rengeteg helyzet van, amikor a virtuális asszisztencia jelenti az optimális megoldást:

1. Nincs idő a cégvezetés ügyes-bajos dolgaira:

A termelés, gyártás, vezetés, szolgáltatás komoly feladatai mellett nem mindig van idő az adminisztrációra, az iktatásra vagy a marketing, esetleg social media feladatok ellátására, pedig ezek is kiemelkedően fontosak egy vállalkozás működése szempontjából. Ezek nagyon sok esetben nem nagy feladatok, hetente, havonta csak pár órát vesznek igénybe, de rendkívül szembetűnő és sokszor kifejezetten káros a hiányuk.

2. Csak pár órányi elmaradás van, így nem lehet erre embert felvenni:

Az előző pont folytatásaként el is jutottunk oda, hogy rengeteg olyan feladat van egy vállalkozás működése során, ami csak kevés időt tesz ki, viszont senkinek sincs rá ideje megcsinálni, esetleg nincs megfelelő munkatapasztalata és/vagy képzettsége hozzá a munkavállalóknak vagy a cégvezetésnek. Erre a pár órányi munkára érdemes lehet szerződéses alapon egy külsős szakembert alkalmazni, aki profin elvégzi a munkát mindenféle plusz munkaügyi adminisztráció nélkül. Ráadásul beláthatjuk, hogy mennyivel effektívebb ha nem egy random munkavállalót vagy ismerősünket kérjük meg, hogy posztoljon valamit, hanem egy valódi szakember kezeli közösségi média felületeinket.

3. Nem akarsz bejelentéssel, munkaügyekkel bajlódni:

Hirdetésfeladás, önéletrajzolvasás, interjúztatás, betanítás, próbaidő, felmondások, kilépőpapírok... Kinek lenne erre szüksége heti pár órányi munka miatt, ha egy szakember elvégezheti szerződéses alapon ezeket a feladatokat mindenféle plusz HR-es és munkaügyi nehézség és bonyodalom nélkül?

4. Szükséged van arra, hogy aki ezeket a feladatokat ellátja, vállalkozói szemléletű legyen:

Egy virtuális asszisztens maga is vállalkozó, tudja, hogy ez mit jelent és ennek megfelelően a maximumot nyújtja. Tisztában van olyan alapvető vállalkozásvezetéssel kapcsolatos teendőkkel és információkkal, amikkel sok alkalmazott nincs. Tudjuk, hogy milyen fontos a határidők tartása és tisztában vagyunk azzal, hogy mit jelent egy ilyen jellegű együttműködés.

5. Nincs nagy pénzügyi keret ezeknek a feladatoknak az ellátására:

Egy virtuális asszisztens még relatív magas óradíjak mellett is olcsóbb opció, mint egy bejelentett alkalmazott, hiszen nem kell utána semmilyen járulékot fizetni, nem kell bérszámfejteni, bejelenteni stb. Annyit kell fizetni csak, amennyiben megállapodtunk és amennyit mi kiszámlázunk. Ha pedig azt is belekalkuláljuk az árba, hogy egy virtuális asszisztens rendelkezik minden eszközzel, szükséges szoftverrel, nem az irodai rezsit fogyasztja, nincs szüksége munkaállomásra és saját asztalra, egyértelműen láthatjuk, hogy mennyivel olcsóbb ez a fajta együttműködés egy alkalmazott foglalkoztatásával szemben. Arról pedig akkor még nem is beszéltünk, hogy egy virtuális asszisztensnek csak azt kell kifizetni, amit valóban megcsinált, nincs fizetett szabadság, nincs ebédszünet.

Valóban nincs mindenkinek szüksége virtuális asszisztensre. De ha te azok közé tartozol, akinek fontos lenne egy professzionális VA segítsége, az alábbi linkeken találhatsz további információkat a kínált szolgáltatásaimról, korábbi tapasztalatimról és az áraimról: