A tökéletes étlap titka - avagy hogyan írj menüt

2021.03.19

Igen sok időt töltöttem egy hazai ötcsillagos szállodában marketingesként, majd kétszer is dolgoztam vegán éttermeknél hasonló munkakörben, így az évek alatt alaposan megismerhettem és el is sajátíthattam a tökéletes étlap elkészítésének fortélyait. 

Ha valakinek szimpatikus az éttermed, házhoz szállításod a képek, bizonyos információk vagy ajánlások alapján, akkor bizony az egyik első dolga az lesz, hogy rákeres a menüdre, étlapodra is. Lényegében ezen múlhat a potenciális vendéged látogatása. Éppen ezért nem mindegy, hogy az milyen minőségű és mennyire csalogató. Ráadásul nagyon sok laikusok számára is kifejezetten zavaró és feltűnő probléma elronthatja a menüdet. A hétköznapjaim során nem egy rosszul megírt, elkészített étlappal találkoztam már. Ezekből okulva és a korábbi tapasztalataim alapján összeírtam, mi szükséges ahhoz, hogy egy étlap tökéletes legyen.

1. Online is elérhető:

Gondoskodj róla, hogy étlapod, kínálatod online is elérhető legyen a közösségi média felületeiden és a weboldaladon egyaránt, hiszen potenciális vendégeid ezeket fogják elsőként megnézni.

2. Informatív:

Egy tökéletes étlap nem csak az ételek nevét tartalmazza, hanem részletes információkkal is szolgál. Speciális étrendet követőként idegbajt tudok kapni azoktól az étlapoktól, amik nem jelölik az allergéneket, de személy szerint azt sem szeretem, ha az összetevőket nem listázzák a speciálisabb ételek esetében. De  legfontosabb, hogy a főbb allergének minden esetben jelölve legyenek.

3. Pontos és hiteles:

Halételek, sonka, felvágottak és társaik a vegetáriánus fogások között, állati eredetű tejszín a tejmentes opciónál - mindet személyesen tapasztaltam, és a végtelenségig tudnám sorolni, hogy hány hasonló jellegű bakival találkoztam már életem során. A hal nem vegetáriánus (csak peszketáriánus) fogás, az állati eredetű tejszín pedig tartalmaz tejet és így tovább. Ha ilyennel találkozom egy helyen, én kisétálok és máshol eszem inkább, hiszen nem lehetek benne biztos, hogy valóban tisztában vannak minden részlettel, és nem csak divatot meglovagolva készítenek speciális étrendre szabható ételeket - de nem megfelelően.

Ha speciális dolgokról írunk vagy különleges ételeket akarunk a kínálatunkba felvenni, akkor annak alaposan járjunk utána. Tej-, tojás-, hús- és más állati eredetű alapanyagoktól mentes étlap vagy kínálat összeállításában én magam is szívesen segítek.

4. Helyesen megírt:

Teljesen egyértelmű, hogy egy helyesírási hibákkal teletűzdelt menü igénytelennek hat, mégis nagyon sok ilyennel találkoztam már. Március elején írtam egy összefoglaló cikket arról, melyik étel nevét hogyan írjuk helyesen, ajánlom mindenkinek, aki éppen menü írását tervezi.

5. Esztétikus és tipográfia szempontjából is megfelelő:

Mindenki tisztában van azzal, hogy egy jó étlap szép és esztétikus, így mindenki próbálkozik, hogy különleges és látványos legyen az étlapja. Azonban nem egyszer tapasztaltam azt, hogy mindez sokszor az olvashatóság rovására megy: speciális girbegurba írások, kézzel írt szövegek illúzióját keltő betűtípusok teszik sokszor olvashatatlanná és értelmezhetetlenné a menüket, étlapokat. Illetve az a hiba, ami talán a laikusoknak nem szúr szemet, de nekem kifejezetten fájdalmas a látványa: hiányos betűkészlet miatt más betűtípussal írt hosszú magánhangzók (ő, ű stb.). Ugye mennyire nem esztétikus?

Érdemes csak a címeket, kategóriákat szépen kiemelni, az ételek nevei és a hozzájuk kapcsolódó adatok viszont minél olvashatóbb és egyértelműbb módon jelenjenek meg. Emellett az is nagyon fontos a brandépítés szempontjából, hogy igyekezzünk arculatunkhoz igazítani az étlapunk megjelenését.

6. Megfelelően tagolt:

Tematikusan, étkezési sorrendben, speciális igények szerint - nagyon sok módon tagolhatunk egy étlapot. Csak az a fontos, hogy mindez logikus és következetes legyen, ne csapongjunk, nem írjunk mindent össze-vissza.

Ahogy ebből a cikkből is látható, nagyon sok mindenre kell odafigyelni egy étlap összeállításakor. Ha segítségre van szükséged ezzel kapcsolatosan, keress fel bátran: